петък, 1 март 2013 г.

Трицветен кейк с желе




За блата:

50-60 гр. бадемово башно
2 яйца
200 мл. прясно мляко
2 с.л. рожково брашно
1 ванилова ампула
подладител по избор

Разбъркват се всички сухи съставки и отделно мокрите. Накрая всичко се смесва прецизно, до получаване на течно тесто с еднородна консистенция. Пече се в силиконова форма, в микровълнова, на макс мощност до готовност (не давам конкретни минути, тъй като  при различните микровълнови отнема различно време).

За жълтото желе:

200 гр. ябълково пюре
10 гр. желатин
50-100 мл. вода
подсладител по избор

Желатина се разтапя с вода на ниска температура и накрая се прибавя към останалите съставки, разбърква се хубаво.

За червеното желе:

Степче от ягоди или някакви горски плодове
10 гр. желатин
200-300 мл. вода

Всичко се разбърка, като желатина се прибавя след разтапяне.


Сглобяване:

След като блата е готов (трябва да се получи тънък блат) не се изважда от силиконовата форма. МНОГО е важно да приготвите първо само жълтото желе и да го изсипете върху блата, а след около 2-3 часа (след като стегне) се приготвя и добавя вторият цвят желе. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар