сряда, 3 април 2013 г.

Да готвиш с протеинова пудра :)

 



Напоследък невинаги успявам да покрия протеиновите си нужди и в крайна сметка протеина ми за деня излиза около 80 гр. ..И така реших да се снабдя с протеинова пудра :)
 От там започнаха да ми идват разни интересни идеи за рецепти с въпросната пудра. Преди да опитам обаче, реших да се поразровя в интернет, за да разбера доколко е полезно подобен вид субстанция да се преработва топлинно.
Открих много информация, но след всичко изчетено, изводите са следните:
-При топлинна обработка протеиновата пудра се денатурира (изменя структурата си под влияние на температурата), това е факт. Но по този път на разсъждения, бих изтъкнала и факта, че протеина, се денатурира при висока температура, независимо в каква форма е - дори вареното яйце е денатурирано, ако трябва да го сравняваме със суровото.
-ОБАЧЕ, независимо от денатурацията на пудрата, тя все още съдържа хранителна стойност и все още е добър източник на протеин.
-Има много изследвания, които потвърждават горе споменатите от мен думи. Има обаче и такива, които подкрепят другата крайност - че протеина променя качествата си, като става по-трудно усвояем и т.н. За щастие, повечето са в подкрепа на готвенето с протеинови пудри :)
-Накрая реших: ще готвя с пудра! И все пак: не много често и при умерена температура.

Източници на информация:
http://www.bb-team.org/
http://www.yulisgym.com/
http://www.proteinpow.com
http://www.youtube.com/watch?v=smweFqgIiiQ&list=LLelJf2e1nOMs81hrJ8H1PRw
..и други.

Няма коментари:

Публикуване на коментар