събота, 27 юли 2013 г.

Магията на мъгкейка ... ммм!

Мъгкейк? Идва от английски- mugcake - и ще рече - кексче в чаша. Обикновено съставките се разбиват за кратко в огнеупорна чашка и се пече много бързо (1-3 мин) в микровълнова фурна, в чашка. Преди не харесвах много тези кексчета, защото просто не ми се получаваха - ставаха едни дунапренени, с вкус на ... гума... гадост. Е, усвоих магията на мъгкейка с много опити, така че съм тук, за да споделя първата си феноменално - успешна рецепта :D !


Съставки:
20 гр. кокосово брашно
20 гр. оризови трици (може и пшенични или овесени)
100 гр. пъпеш
Щипка бакпулвер
2 белтъка
Подсладител, канела
50 гр. черен шоколад


Приготвяне:
Разбивате всички съставки, без шоколада, заедно, като предварително намачквате пъпеша. Изсипвате сместа в подходяща чаша (може и купа, разбира се) и пъхате в микровълновата на максимална мощност за около 2 мин. Като консистенция трябва да е много мекичко, именно за това по принцип се яде с лъжица директно от чашката, но ако изчакате да поизстине, може и да успеете да го извадите (както аз успях).
Преди да е изстинало кексчето, наредете парченца начупен шоколад отгоре и когато се разтопи го "размажете" хубаво. 

Наистина има вълшебен вкус !

БЕЛЕЖКА: Пробвах да го направя и с ябълково пюре и не се получава, става сухичък, леко неприятен на вкус. Днес ще опитам с бананово пюре, но за сега, най-голям успех съм постигнала с пъпеш :)

2 коментара:

  1. Би трябвало да се получи и с банан. Ще го опитам скоро време това кексче.

    ОтговорИзтриване
  2. Получи се, пробвах го! Дори е по-вкусно, с малко по-"маслен" вкус.

    ОтговорИзтриване