събота, 14 юли 2012 г.

Защо трябва да спортуваме?


Не, не е за да горим калории. Не е и за да отслабнем. Само със спорт е трудно да се отслабне..иска се и хранителен режим и куп други неща.
Стига съм овъртала, да не вземе да ви стане скучно.. ще карам по същесвто!
Защо ни е нужен спорта?
Първо, спорта е изключително ефективен начин за борба със стреса, който пък от своя страна е един от главните виновници за напълняване. Да, сигурно сте го чували и на други места. Непрекъснато ни се натяква, но като че ли, просто не го проумяваме. Ето, за това, и аз се присъединявам към отбора на "натякващите", пък дано има полза...
Второ, тренировките поддържат цялостното състояние на организма.
Съвкупността от силови, кардио и стречинг (йога) тренировки са едни от най-важните компоненти за пълноценен начин на живот.
Със силови тренировки учим тялото си на издръжливост, кондиция, дисциплина.. Буквално се самоизграждаме. Ние сме скулптори на собствените си тела.
С кардио тренировките увеличаваме аеробния си капацитет, разбира се, също работим върху издръжливост и кондиция, тонизираме тялото си, дори се зареждаме с енергия. Борим се и с най-различни болести.
Йогата е често подценявана от някои спортисти. Хората считат, че е прекалено лек (нищожен) спорт и няма действие. "Ама то това защо ми е?"; "Да се чекна половин час...има ли смисъл?!"; "Нямам време за такива неща, предпочитам сериозни тренировки!" ХА! Дано разбия поне мъничко тези клишета... Йогата е енергия, сила, пластичност, йогата е РАЗУМ и баланс!
Поддържа нормални хормоналните нива, внася положителна енергия в тялото, упражнява дишането и съсредоточеността.
Цялата тази съвкупност от тренировки ни дава възможността, с помощта на хранителния си режим, да отслабваме наистина ефективно и здравословно.
Истината е, че дори да не се стремим към отслабване, е изключително важно да не прекъсваме спорта. Той трябва да стане неизменна част от живота ни. И трябва да помним, че винаги, навсякъде, по всяко време, можем да тренираме. В залата, в плувния басейн, у дома, в офиса, навън, по време на лятната почивка... Но за това как да адаптираме тренировките към забързаното си и изпълнено със задължения ежедневие, ще стане на въпрос в една от следващите ми статии. Много е важно да запоминм, че извинения НЯМАМЕ :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар