сряда, 9 януари 2013 г.

Бисквитки с рожково брашно



Това определено се превърна в рецептата за най-вкусните и любими мои бисквити. Мисля, че съм пристрастена към тях! :D
Внимание: Рожковото брашно има наситен вкус и ако е необходимо може да намалите количеството в рецептата (напр. използвайте 50 гр. рожково брашно и 50 гр. бадемово)

Продукти:
100 гр. рошково брашно
200 гр. белтъци
ванилова есенция - 1 ампула
Стевия (на вкус)
200 гр. ябълково пюре
3 с.л. прясно мляко (макар че май може и без него)
Щипка джинджифил
Щипка сода
Канела на вкус (аз сложих мноооого)


Приготвяне:
Смесвате в купа сухите съставки. В друга купа мокрите. Накрая разбърквате двете смеси до хомогенност. Върху силиконова тавичка или форма за печене (може и върху хартия за печене)  изсипвате кръгли"купчинки" от сместта. Пече се до готовност на 200 градуса. 

Коментар:
Пекох сладките около 20 минути, като накрая оставих да изстинат, преди да ги отлепя от силиконовата формичка. Имат консистенция на меки и вкусни сладки, но като поизстинат стават по-скоро с бисквитена консистенция (малко по-хрупкави). Изключително наситени на аромати и вкусове! Напрааааааво любов <3 :=":" i="i">
Накрая сложих малко тахан и по парченце диетичен шоколад и го разтопих на микровълновата. 

Какво е рожков?

Рожковът е плодът на вечно зелено дърво, което вирее в Средиземноморието. Отглеждат го в  Испания, Португалия, Гърция, Турция, Италия Малта. Ползва се като храна от векове и е ценен  заради високата си хранителна стойност.
Съдържа витамини A, B, B1, B2, B3, B6, D; калций, желязо, калий, магнезий, манган, и около 8% протеини. Той е много богат на фибри и пектин и има ниско съдържание на натрий. Една чаша рожково брашно съдържа около 40 грама фибри.

Рожковът е бил и много популярен подсладител. Неговите шушулки са били най-големият източник на захари, преди захарната тръстика и захарното цвекло да се разпространят повсеместно. Сушен плод се яде традиционно на еврейския празник Ту Бишват. Напитки от рожковен сок се пият традиционно на ислямския празник Рамадан. В наши дни семената (плодовете) се използват в козметиката, за обработката на тютюн и производството на хартия. Рожков на прах или парченца се използват също както съставка, заместител на шоколада, за сладкиши и торти.




Източници: http://www.zoya.bg/%D0%A0%D0%BE%D0%B6%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D0%B1%D1%80%D0%B0%D1%88%D0%BD%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D1%85-%D1%81%D1%83%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%BE-%D0%B1%D0%B8%D0%BE-250%D0%B3%D1%80.800
http://www.naturabg.com/brashna/305-brashno-ot-rozhkovi-1kg.html

3 коментара:

  1. Кате,първо искам да те поздравя за уникалния блог!Направо е страхотно красиво и младо момиче като теб да върши такива чудеса,да знае толкова много и да радва хората около себе си!Майка ти може само да се гордее с теб!БРАВО,продължавай все така!Дано успееш да накараш и повече момичета на твоята възраст да правят поне малко,от това което ти правиш!
    П.П.-А въпроса беше дали не мога да заменя ябълково пюре с нещо или да го пропусна,как мислиш? :))
    Desitka-bb-team :D

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за хубавите думи, Деситка :)
      Ябълковото пюре можеш да замениш с каквото и да е плодово пюре.

      Изтриване
  2. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване