четвъртък, 30 май 2013 г.

Протеинова палачинкова тортаааааа


Еххххх.... на времето имаше една сладкарница в квартала, където правиха палачинкова торта с шоколадов крем и канела! Толкова ми беше вкусна и любима, че си умиииирах за нея! Съвсем наскоро се сетих за тази торта и много ми се дояде, а сладкарницата дори вече не съществува (пък да не говорихм, че и да съществуваше - тортата е бомба от вредни съставки). И така, в главата ми се зароди идеята да си направя домашна, здравословна палачинкова торта!

Продукти за палачинките:

40 гр. соево брашно
40 гр. растителен протеин с вкус на ванилия (може да е соев, пшеничен, конопен, грахов...какъвто и да е, само да е растителен)
200 гр. яйчени белтъци
1 ч.л. канела
Подсладител по избор
Няколко капки ванилова есенция
1 ч.л. бакпулвер

Приготвяне: 
Отделно се смесват сухите и мокрите съставки, после се разбиват с миксер заедно. Изсипвате малко от сместа в тиган с незалепващо покритие, без мазнина, на умерена температура. Изчаквате да се появят мехурчета и отлепването изведнъж става като по магия - супер лесно и без да се накъсват палачинките! Обръщате и изпичате и от другата страна. Това е :)

Продукти за крема:
1 пакетче желатин на прах
Няколко капки есенция от ром
400 гр. кисело мляко (може обезмаслено, пълномаслено, цедено - каквото ви харесва)
2 с.л. какао

Приготвяне:
Всичко се разбърква, заедно с предварително разтопения желатин (за 30 секунди в микровълнова).

Приготвяне на тортата:

Слага се палачинка, залива се с малко от крема; отгоре се подрежда следващата палачинка и пак се залива, и така, докато не свършат палачинките и крема.

Бележка: Моите палачинки ги направих с различен размер - няколко по-малки и няколко по-големи. Така тортата стана с конусовидна форма. Най-отгоре съм поръсила с канела, но може и с какао - въпрос на вкус.




Няма коментари:

Публикуване на коментар