петък, 31 май 2013 г.

Вкусен и здравословен чийзкейк

ММммм... поредният десерт, с който си облизах пръстите! Толкова приятен, лек и вкусен, с хрупкав блат и кремообразна заливка с коричка :-)



За блата:
40 гр. бадемово брашно
30 гр. едри пшенични трици
20 гр. кокосово брашно
6 белтъка
1/3 ч.ч. прясно мляко
Подсладител

Смесвате бадемовото брашно, триците и кокосовото брашно, после добавяте към тях подсладителя и 4 от белтъците и разбивате с миксер. Слагате в силиконова форма и изпичате за 15 минути на 200 градуса. Гледайте да стане възможно най-хрупкаво!
След като блата е готов го слагате в чопър (блендер), за да направите блата на ситни трохички. Към тях добавяте прясното мляко и останалите 2 белтъка и омесвате с ръце ронливо тесто. Притискате тестото към дъното на силиконова форма. Отгоре ще сложим заливката.

За заливката:
100 гр. обезмаслено крем-сирене (аз използвах екскуиза)
300 гр. кисело мляко по избор
1 ч.л. ябълков пектин на прах
2 цели яйца
Половин ампула ванилова есенция
Подсладител

Разделяте яйцата на белтъци и жълтъци. Жълтъците разбивате на пухкав крем, заедно с пектина, сиренето, млякото, есенцията и подсладителя. Отделно разбивате белтъците на сняг и мнооого бавно и внимателно ги прибавяте към предишната смес. Обърквате двете смеси хубаво и изсипвате върху "бисквитения" блат в силиконовата форма.
Всичко това се пече на 180 градуса за около 1 час. Наблюдавайте го! Не трябва да е много рядко, но и в никакъв случай не изчаквайте да стане сухо. Вижда се на снимките - отгоре трябва да се появи жълтеникава коричка, а отвътре трябва да е сочно.






Няма коментари:

Публикуване на коментар