вторник, 21 май 2013 г.

Малки мои "открития" в диетичното и здравословно готвене

Здравейте!
Статията ще обхваща готвенето, а най-вече - печенето. Искам да ви покажа някои малки "хитринки", които да прилагате, за да се получават печивата ви вкусни и точно такива, каквито трябва. Впрочем, в никакъв случай не твърдя, че "откривам топлата вода" с тези съвети, някои от вас вероятно ги знаят. Разликата е, че тук става въпрос най-вече за спецификата на приготвяне на ниско калорични и ниско въглехидратни "тестени" изделия.

 Ще се надявам да съм помогнала поне малко. 

Основни съвети:
-Може би най-есенциалното и специфично при приготвянето на теста с моите рецепти е честото използване на ябълков пектин на прах. Лично аз не съм го срещала в други рецепти за печива. Е, за щастие аз се "родих", откакто започнах да го прибавям към рецептите си. Той слепва изключително добре съставките, а е необходимо много малко количество (не повече от 5-10 гр.). 
-И още нещо, което е не по-малко важно - при приготвянето на такива теста винаги използвам яйчени белтъци (може и цели яйца), тъй като те също успешно"слепват" съставките заедно.. а в комбинация с пектин се получават чудесни теста.
Блатове за пици; питки за сандвичи:
-Важен е вида брашно, което ще изберете.С много от безглутеновите брашна се получават ронливи и чупливи блатове/питки, а понякога стават твърде влажни и просто се разпадат. За сега, поне при мен, най-добра е комбинацията от соево с кокосово брашно. Ако не държите да няма глутен, добавете 2-3 с.л. едро смлени пшенични трици с връх. 
-Може и да ви се вижда странно, но, да, правилно четете - използвам кокосово брашно при приготвяне на солени печива. И всъщност - получава се доста вкусно :)
-И не на последно място, поредната странност - често и тук добавям ябълков пектин. В никакъв случай крайният резултат няма вкус на сладкиш! Честно :)


Печени бисквитки - хрупкави:
-Най-лесно се получават със бадемово/соево брашно + кокосово брашно + 1-2 ч.л. ябълков пектин.
-Ако държите да са дори още по-хрупкави, поръсете малко обезмаслени кокосови стърготини или ядки. Семена също вършат работа.

-МНОГО (!) е важно след изпичане да оставите бисквитките върху решетка (или някакъв съд с дупки). Целта е да избегнете овлажняването на бисквитите, защото стават ужасни! 
Печени бисквитки - меки:
-Тук също си има специфика - никога не препичайте бисквитките. При тези рецепти може да намалите малко количеството на брашната, като сложите повечко пектин - 2-3 ч.л. Той спомага тестото да стане по-меко и лепкаво.
-Друг подходящ съвет за меки бисквитки е предварително, за много кратко, да разбиете яйчените белтъци отделно от останалите съставки, за да "бухнат" - но, пак казвам, за кратко!

-Подходяща добавка е протеина на прах (най-добре растителен, понеже яйчения и млечния придават дунапренен, неприятен вкус и вид на тестото).
Блатове за сладкиши:
-Всичко опира до това дали искате мек, твърд, дебел или тънък блат. Аз приготвям най-вече тънки блатове, не много твърди, но не и прекалено меки. За тази цел слагам 1-2 с.л. пектин, а кокосовото брашно, дори и да е в малки количества, придава уникален вкус и аромат. Също най-добре се получават със соево брашно. 
-Отново може и успешно да ползвате растителна протеинова пудра.
Солени крекери:
-Най-лесни, бързи, хрупкави и ароматни стават при комбинация от пшенични трици, соево брашно, босилек, чубрица, пипер... Ако държите да няма глутен, опитайте комбинация от соево и бадемово брашно + шепичка ленено семе.
-Успешни солени крекери съм приготвяла и с ленено брашно, но го комбинирам и с някакво друго - не съм пробвала да го използвам самостоятелно.
Чийз-кейкове:
-Най-лесно е да направите полу-суров блат за сладкиш и отгоре да изсипете смес от разбити 3-4 яйца с малко бакпулвер, 100-200 гр. цедено кисело мляко, подсладител и ванилова есенция. А на този десерт, най-много му отива да го поръсите с какао или кафе.
-Суровите чийз-кейкове също са не по-малко лесни. Само трябва предварително да изпечете хрупкав блат. Върху него може да изсипете каквито си поискате смеси с крем сирена/цедено кисело мляко/маскарпоне и задължително - желатин. След няколко часа се получава идеален чийз-кейк !






Няма коментари:

Публикуване на коментар